Historiaa

Iisalmen Olutseuran 10 kuohuvaa vuotta 1989-1999

Kymmenen vuotta sitten keväällä paljastui Ylä-Savossa vakava puute. Iloluontoisilla ja hyväntahtoisilla oluen ystävillä ei ollut omaa järjestöä, joka olisi edistänyt suomalaista olutkulttuuria sekä siihen liittyvää ruoka- ja tapakulttuuria. Ei ollut instanssia ohjaamaan kansaa miedompien alkoholijuomien suuntaa, eikä instanssia edesauttamaan iloista kanssakäymistä oluen ystävien kesken.
Mutta Iisalmessapa oli kaksi mainiota herrahenkilöä, Heikki Ahonen ja Seppo Paldanius, joista tarinan mukaan Heikki otti yhteyttä Seppoon ja ehdotti tapaamista oluen merkeissä. Ensitapaamispäiväksi on historiakirjoihin kirjattu 9.5.1989.

Tapaaminen oli hyvin hedelmällinen, sillä jo 7.6.1989 istui sekalainen joukko jumalten juoman, oluen, ystäviä Ravintola Olutmestarissa. Elettiin historiallista hetkeä, sillä tuona päivänä pidettiin Iisalmen Olutseuran, jota myös Kultaiseksi Tuopiksi alkuun kutsuttiin ˆ perustava kokous.

Jaloa päätöstä olivat Paldaniuksen ja Ahosen lisäksi sorvaamassa Paavo Keränen, Lauri Hyvärinen, Jussi Kesonen ja Leila Pietikäinen. Mainitut “oluen ystävinä ilmeisen tunnetut henkilöt” allekirjoittivat Iisalmen Olutseuran perustamiskirjan 5.7.1989, jota päivämäärää pidetään seuran virallisena syntymäpäivänä.

Olutseuran juhlavaksi tehtäväksi tuli korjata alussa mainittu puute Iisalmen kaupungista ja Ylä-Savon talousalueelta.

Pienenä yksityiskohtana mainittakoon asiayhteyteen liittyvä savolainen kateus. Kuopiossa oltiin myös samoihin aikoihin perustamassa olutseuraa (sittemmin Suomen Olutseura, nyk. asuinpaikka Helsinki). Todistettavasti me iisalmelaiset olimme hankkeinemme kuopiolaisia edellä, mutta he halusivat väenvängällä päästä edelle ja kirjasivat perustamispäivämääräkseen päivän tai pari aikaisemmaksi meitä. Tämä ei meitä paljoa hetkauttanut vaan ryhdyimme pontevasti edistämään yläsavolaista olutkulttuuria.

Jäsenistöä ryhdyttiin kutsumaan seuraan sääntöjen mukaisesti pidättyväisesti ja harkiten. Toiminta alkoi 25 jäsenen voimin. Jäsenmaksua perittiin muutaman vuoden ajan 50 markkaa. Ensi hetkistä alkaen Iisalmen Olutseuran toimintaan ovat kuuluneet hyvä ruoka, mahdottoman mukavat matkat, hupaisa yhdessäolo ja olut, tottakai! Jo ensimmäisessä syyskokouksessa 3.12.1989 nautittiin hirvenlihapyöryköitä olutseuralaisten itsensä valmistamina. Heti seuraavan vuonna kehitimme “emme enempää emmekä vähempää” kuin olutsämpylän Heikkisen Leipomon kanssa. Se tuli lyhyeksi ajaksi markkinoille Olusilla samana vuonna. Sämpylän kalliiden tuotantokustannusten takia siitä luovuttiin kokeilun jälkeen.
Sen sijaan makkaranmyynti Olusilla alkoi 1991. Seuraavana vuonna rakennettiin talkoilla oma myyntikioski, joka uljaasti palveli aina kesään 1998. Nyt se palvelee ravikansaa Hippoksella.

1993 olutseura sai oman logon. Monenlaisten tarjokkaiden joukosta valittiin Pertti Kääriäisen työ, joka koristaa edelleen toimintaamme.
1993 alkaen ryhdyttiin myös noteeraamaan Vuoden Olutseuralainen, joka saa teräksisen korkinavaajan kaulaansa ansiokkaasta toiminnasta seuran hyväksi. ”Mitaleja” on jaettu lähes joka vuosi.
1997 olutseura lanseerasi markkinoille maanmainion Iisalami-makkaran, joka kehitettiin yhdessä ravintolakoulu Savonian jaVäisäsen Kotilihan kanssa.
Tänä vuonna (1999) olimme mukana uuden viljapossumakkaran kehittämisessä, makkarasta tulee viimeistään ensi suvena myyntimenestys.

Olutseuralaiset ovat ahkerasti levittäneet oluttietoutta ja avartaneet maailmankatsomustaan lukuisilla matkoillaan. Alkaen Luneburgin matkasta “joka naurattaa mukanaolleita vieläkin” jatkuen Tallinnaan, Prahaan, Saarenmaalle ja kotimaassa Tornioon, Lahteen, Ouluun, Helsinkiin. Nämä reissut niin koti- kuin ulkomailla ovat olleet todellisia elämysmatkoja.

Kotoisessa Iisalmessa olutseura on järjestänyt mm. kesäkauden avajaisia Kotarannassa ja/tai Pärttylissä, rosvopaisti-iltoja Kauppisilla ˆ mainittakoon erityisesti Matin mahtava savusauna ˆ olutruokatorstait sosiaalialan oppilaitoksessa, vappubrunssit ja olutperjantait.

Porukka on osittain vaihtunut “luonnollisesti” mutta samanhenkisenä sakki on pysynyt koko ajan. Alusta saakka on ollut selvää, että avekit kuuluvat joukkoon.
Oluen ystäviä ovat menestyksekkäästi luotsanneet seikkailusta toiseen Heikki Ahonen, Jukka Peura, Olavi Haanketo, Seppo Nuikka, Tuulikki Silaskivi ja Kari Sevon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.